Türkiye'de en sık kullanılan terapi ekollerinden. Dolayısıyla üstüne çok şey söyleniyor. Gelin hızlıca BDT'ye göz atalım.
Bilişsel davranışçı terapi, kısaltmasıyla BDT, günümüzde sık kullanılan, üzerine oldukça fazla sayıda araştırma yapılmış ‘güvenilir’ bir terapi ekolüdür. Yani hangi semptomları nasıl tedavi ettiği ve hangi oranda semptomu 'iyileştirdiği' üzerine bir çok araştırma yapılmıştır.
· Bilişsel Davranışçı Terapi ilk olarak depresyon tedavisi için geliştirilmiştir. Dolayısıyla depresyon rahatsızlığında da oldukça verimlidir.
· Akut olarak yaşanılan depresyon, obsesif kompulsif bozukluk, yaygın kaygı bozukluğu, sosyal kaygı bozukluğu, panik bozukluk gibi rahatsızlıkların tedavisinde klinisyenler tarafından sıklıkla tercih edilir.
· Bilişsel Davranışçı Terapide halihazırda yaşanılan semptomların ortadan kaldırılması amaçlanmıştır ve tedavi protokolü bu yönde işler. Dolayısıyla sayılan rahatsızlıklarda oldukça etkili ve işe yarardır.
· BDT’nin temelinde olayları yorumlama algılama biçimimizin, duygularımızı ve davranışlarımızı ve olaylar karşısında verdiğimiz tepki ve tutumları büyük ölçüde etkilediğini söylemektedir. Dolayısıyla yaşadığımız sıkıntıların, rahatsızlıkların da düşünce yapımızdaki bozulmalar, işlevsiz algılama biçimlerimiz, dünyayı yorumlama şeklimizden kaynaklandığını söylemektedir.
· BDT’nin bilişsel kısmında düşüncelerin doğasını ve işleyişini, yanlış düşünme, algılama biçimlerimizin hayatımızı nasıl etkilediğini, yanlış düşünme biçimlerimizin ve etkilerinin neler olduğunu keşfederiz.
· Davranışçı kısmında ise yaşanılan bozukluğun çeşidine göre farklı maruz bırakma teknikleri ile seans odasından başlayarak adım adım hayatımızda yeni ve uyumlu davranış biçimleri sokmaya başlar seanslar boyunca hayatımızdaki uyumsuz davranışlarımızı uyumlu davranışlarla yer değiştiririz.
· Sizlerde eğer belirttiğim rahatsızlıkların akut semptomlarını yaşıyorsanız BDT sizin için faydalı olabilecektir.
Kommentare