Y'ol Psikoloji ailesinden herkese merhabalar! Son zamanlarda çok duyduğumuz vereyim artık günümüz ilişkilerinde sıkça rastladığımız üç kavramdan bahsedeceğim bugün size. Evet, videodan da tahmin edileceği gibi kavramlarımız; Love Bombing, Gaslighting Ve Ghosting...
Love Bombing Nedir?
Love Bombing, türkçe ismi ile sevgi bombardımanı aslında manipülasyona dayalı bir duygusal istismardır. Abartılı sevgi sözleri gösterişli hareketler ve şaşalı jestler ile kontrol ve güç kazanmaya yöneliktir. Ben-merkezci karşı tarafı tedirgin eden ve kendine bağlamayı yönelik bir psikolojik baskı biçimidir. Önce aşk dolu ve ilgi gösterir gibi görünen kişi zaman içerisinde aşağılayıcı ve kontrolcı tavrını açığa çıkarır. Böylece karşı tarafın tekrar ilgi görebilmek için kendisine mahkum olacağını varsayar.
Love Boomer Ne İster?
Peki love bombing yapan kişi yani love boomer tam olarak ne ister?
1. Herşey Hızlı Gitsin İster: Senin ne istediğini, duygularını görmeden, seni tanımaya çalışmadan, hızlı hızlı adım atmaya kalkar.
2. Hediyeye Boğar: İstememene rağmen uçak bileti vb. pahalı hediyeler alarak sanki ona borcun varmış gibi hissettirir.
3. Sürekli İltifat Eder: "Senin gibisini görmedim." "Sadece seninle olmak istiyorum." gibi sözlerle iltifat yağmuruna tutar.
4. 7/24 mesaj atar ve arar: Aralıksız bir mesaj ve arama halini ilişkinin olmazsa olmazı olarak koyar.
5. "Biz Evleneceğiz!" Der: Senden geleceğe dair sözler bekler; daimi bir yatırım beklentisi içerisindedir.
6. Talep, Talep, Talep: Başka bir şeyle ilgilenmene sinirlenebilir çünkü sürekli bir talep içerisindedir.
7. "Bizim birbirimizden başkasına ihtiyacımız yok!" gibi sözler söyler: 7. "Bizim Birbirimizden Başkasına İhtiyacımız Yok!" Gibi Sözler Söyler: "Sen benim kaderimsin!" "Ruh İkizim" gibi çeşitli tamamlayıcı cümleler onların vazgeçilmezidir.
8. Sana ihtiyacım var: 8. Sana İhtiyacım Var: Daima aklın onda olmalı gibi hissedersin. Yalnız kalamıyor mu?Yoksa aldığı hediyeler, ettiği iltifatlar seni buna mecburum hissettiriyor?
9. Bunaltıcı Bir Varoluş Mevcuttur: Bir durumdan diğerine geçerken dahi baskı hissettir.
10. Sınır koyduğunda duygu Sömürüsü yapar ve öfke hisseder: 10. Sınır Koyduğunda Duygu Sömürüsü Yapar Ve Öfke Hisseder: Kendine alan istediğinde en iyi ihtimal kendini vicdan azabı çekerken bulursun ya da huzursuzluk çıkar.
Gaslighting Nedir?
Gaslighting, birini bilinçli şekilde sürekli manipüle ederek onun gerçekliğinin yerine kendi gerçekliğini koymaktır. Gaslighting'de; failin bilinçli hareket etmesi ve bir duygusal maddi çıkar elde etmeyi amaçlaması ölçüttür. Gaslighting için sabit olan failin uyguladığı yöntemden çok maruz bırakılanın yaşadığı üzerinden "sürekli kendi gerçekliğinden algı ve hafızasından şüpheye düşmesi" denilebilir.
Bir "Gaslighter" ın Alışkanlıkları
Gaslighting yapan kişinin yani Gaslighter'ın Alışkanlıkları nelerdir?
1. Gürültü: Gaslighter bir şekilde konuşur başka bir şekilde hareket eder.
2.Yavaş Ama Emin Adımlar: Yalanlar, yargılar ve başka taktiklerle seni zaman içerisinde aşağı çeker.
3. Hedef Can Evi: Zorlama ve manipülasyon için yakın çevrendeki insanları (aile, arkadaş, iş) hedef alır.
4. Sonuna Kadar İnkar: Aksi yönde kanıtın olsa bile kendi söyledigini veya yaptığını sonuna kadar inkar edebilir.
5. Sonuna Kadar Yalan: Hiçbir rahatsızlık hissetmeden apaçık yalanlar söyleyebilirler.
6. Beklenmedik bir pozitiflik: 6. Beklenmedik Bir Pozitiflik: Seni daimi olarak beğenmeme ve aşağı görme haline karşın bazı durumlarda takıntı pozitif tutumla kafanı karıştır.
7. Güçlü Bir Yansıtma: Yalan, kandırma ve manipülasyonla seni suçlar. Halbuki bunları yapan kendisidir.
8. Herkes Sana Karşı: İşte Gaslighter'ın asıl uzmanlığı: yakınlarından uzaklaştırarak seni izole eder.
9. Seni Bir Tek Ben Düşünüyorum: Aileden sosyal çevreye, hatta topluma, kendisi dışında kimseye güvenemeyeceğini söyleyip durur.
10. Psikolojik Problemlerin Var: Gaslighter seni ve yakınlarını akıl sağlığı konusunda suçlamaktan hiç çekinmez. Amaç, yavaş yavaş senin kendinden şüphe etmen ve sorunların olduğuna inanmandır.
Ghaslighting Nasıl Bir Şey?
Aşırı tepki veriyorsun.
Yardıma ihtiyacın var.
Ben bir şey yapmadım.
Dram yapıyorsun.
Bir sakinleş.
Neden sürekli savunmaya geçiyorsun.
Ben öyle bir şey demedim.
Yok yere olay çıkartıyorsun.
Psikolojik sorunların var.
Senin yüzünden oldu.
Meseleleri birbirine karıştırıyorsun.
Aşırı hassasın.
Şaka yapıyordum.
Ghosting Nedir?
Bu yazıdaki son kavramımız Ghosting. Ghosting, hiçbir iletişim kurmadan ve mesajları, aramaları cevapsız bırakarak aniden ve her şey iyi gider gibi görünürken (genellikle romantik bir ilişkiyi) bitirme ortadan kaybolma olarak tanımlanabilir. Öte yandan atılan bir mesaja hızla ve her durumda cevap veril(e)memesi ghosting olmayabilir. Gosting'de insanca bir karşılık verme saygı ve sorumluluğu yoktur.
Ghosting Neden Yapılır? Kimler Ghosting Yapar?
Ghosting yapan kişiler öncelikle kendi duygusal rahatsızlıklarından “kaçınmaya” odaklanırlar ve bunun diğer kişiyi nasıl hissettirdiğini düşünmeyebilirler. Genellikle kendi sıkıntıları veya açık iletişim kuramamaları ile başa çıkabilmenin en iyi yolu olduğunu düşünmelerinin sonucu bu kaçınma gelir.
Dolayısıyla şunu bilmek ve kendinize hatırlatmak önemlidir: Ghosting’e maruz kalmanız ya da “ghostlanmanız” direkt olarak sizinle ilgili değildir ve sevilmeye, değer görmeye layık olup olmadığınız hakkında bir şey söylemez. Ghosting nedenleri bunu uygulayan kişinin duygusal ve mental yaşantısına bakarak anlayabileceğimiz bir durumdur.
Ghosting sessizliği, kişinin kendisinin veya sizin duygularınızın verdiği rahatsızlıkla başa çıkamayacağını ve neden artık sizinle bir ilişkiye devam edemeyeceğini açıklayabilecek bir durumda olmadığını, davranışlarının etkilerini kestiremediğini yahut daha da kötüsü, pek de dikkate almadığını söylüyor olabilir.
Ghosting davranışı "Erkekler neden ghosting yapar?" ve "Kadınlar neden ghosting yapar?" ve benzeri sorular ile tek bir cinsiyete has bir davranışmış gibi anlaşılabilmekte. Aslında ghosting davranışı herkes tarafından gösterilebilir.
Belki şuna da şaşırabilirsiniz: Bir kişi ghosting’in başlatıcısı da olabilir, ona maruz kalan da. Hatta kişi her iki rolde de aynı anda bulunabilir.
Bir sonlandırma stratejisi olarak ghosting’i kullanma olasılığını arttırabilecek diğer faktörler; ilişkide ilgisizlik veya yakınlık eksikliği, sabit bir zihniyete sahip olma ve güçlü bir kader inancının varlığıdır.
Kaynakça
- Https://www.huffpost.com/entry/love-bombing-is-not-romantic_n_5aaab2cbe4bo422174od3fadhttps://www.huffpost.com/entry/love-bombing-is-not-romantic_n_5aaab2cbe4bo422174od3fad
-https://www.healthline.com/health/love-bombing
-https://www.dailytargum.com/article/2019/10/the-facts-about-gaslighting
-Boğaziçi Üniversitesi Cinsel Tacizi Önleme Koordinatörlüğü
-LeFebvre, L. E., & Fan, X. (2020). Ghosted?: Navigating strategies for reducing uncertainty and implications surrounding ambiguous loss. Personal Relationships, 27(2), 433–459. doi:10.1111/pere.12322
-Psychology Today | How to Handle Being Ghosted
-Psychology Today | Why Ghosting Hurts So Much
-Verywell Mind | Being Ghosted: Why It Happens and How to Cope
Comments