Merhaba sevgili okuyucularım. Yeniden yeni bir yazı ile karşınızdayım. Bugünkü konumuz duyulduğu üzere demek isterdim fakat tabi birbirimizi duyamıyoruz. Yazımı yazarken bir taraftan odak artırıcı müziğimide açmış bulunmaktayım. Müziğin öncelerde yazdıklarıma olumsuz yönde etki edeceğini düşündüğümden ötürü yazı yazarken veyahut bir şeyler okurken müzik açmazdım. Lakin müziğin etkilerini öğrendikten sonra yazımla birlikte müziğin bana eşlik etmesini hevesle bekliyor ve aslında bakarsanız müzik listemide gözden geçirdiğimi söyleyebilirim.
Evet anlaşıldığı üzere, bugünkü konumuz: müziğin insan üzerindeki etkileri. Konumuza çokça uzak olduğunuzu düşünmüyorum. Bir yerlerden okumuş veya duymuşsunuzdur muhakkak. Sade müzik dinlediğiniz vakit ruh halimizin değiştiğini hissetmek bile müziğin bir etkisinin olduğunu fark etmenize yardımcı olur.
Sokrates'in şu ünlü sözü ile devam edelim: "Müzik ruhun gıdasıdır." Ne tuhaf! Miladın öncesinden bahsediyoruz. Ruhun ve müziğin birleşiminden; müziğin, hava gibi su gibi bir temel ihtiyaç niteliğinin olduğundan söz etmeleri ne kadarda eskilere dayandığını düşündükçe hayret ediyorum doğrusu. Tabi, bunun evrensel noktasıda büyüleyici. Müziğin, bizleri birleştiren çokça güçlü bir özelliği içinde barındırması ne de mükemmel. Yazımızda müziğin tarihine inmeyeceğiz. Uzun ve derin bir tarihi olan müziğin içinde kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya kalmanızı istemem, fakat şunları söylemeden de geçmek istemiyorum. Eski dönemlerde müzik bazı hastalıkların tedavisinde kullanılıyormuş. Şimdilerde de yer yer kullanıldığını söylemek mümkün. Müzik bireylerin yalnız psikolojik acılarını değil aynı zamanda fiziksel acılarınıda ciddi oranda azaltır. Bir araştırmada fibromiyoloji hastaları iki guruba ayrılır. Bir guruba hergün bir saat boyunca müzik dinletilir. Diğer guruba müzik dinletilmeden gözlemlenir. Bu araştırma sonucunda her gün bir saat müzik dinleyen gurubun ağrılarında, diğer guruba nazaran ciddi bir azalma olduğu gözlemlenmiştir. İsveç'te 2009 yılında yapılan basit bir ameliyat sonrasında "müzik terapisi" uygulanan çocuklarda daha az morfin kullanılmıştır. Nitekim müzik her bireyde farklı etki yaratır ve kişilerin ağrı eşiklerinide göz önünde bulundurmak gerekir.
~Şu anımıza dönelim. Stres. Sanırsam hepimizi etkisi altına alıyor şu günlerde ve baş etmek için birçok yol deneyenlerdeniz. Derin nefes alıp verme egzersizleri, meditasyonlar, yürüyüşler vs. Tabi, biz farketmeden dinlediğimiz müziklerinde stres üzerinde etkileri var. Özellikle sakinleştirici melodiler, yavaş ritimler, doğa sesleri dinlemek zihni sakinleştirir ,stres hormonlarını azaltır ve rahatlama hissi yaratır. Yapılan bir psikososyal stres testine göre ;testen hemen önce bir guruba dinlendirici müzik, ikinci guruba dalga sesi dinletildi. Üçüncü guruba ise herhangi işitsel bir uyarı yapılmadı. Ardından tüm katılımcılar strese maruz bırakıldı. Bu araştırmanın sonucunda müzik dinleyen gurubun stresle daha kolay başa çıkıldığı gözlemlendi. Bu nedenle müzik, stres yönetimi için bir araç olarak kullanılabilir.
~Muzdarip olduğumuz bir diğer konu ise odaklanamamak. Yaşadığımız dönem teknoloji ile iç içe olan, derinliğe ,odağa önem vermemize izin vermeyen bir dönem. Yalnız odak ile ilgili de değil problemler. Hafızamız gittikçe zayıflıyor, öğrenme konusunda güçlükler yaşıyoruz. Müzik, özellikle öğrenme süreçlerini ve hafızayı güçlendirmede etkilidir. Bir şarkının melodisi veya ritmi bilgiyi daha iyi hatırlamaya yardımcı olabilir. Ve eğer sizde bir işle uğraşırken zihninizi temizlemek ve odağınızı tamamen işe vermek istiyorsanız arka planda enstrümantal müzikler dinleyebilirsiniz. Bu konuda yapılan çokça çalışmalar mevcut. Miziğin bilişel performansı geliştirdiği üzere yapılan bir çalışmada müziğin beyindeki işlem hızını doğrudan etkilediği gözlemlenmiştir. Yapılan bir diğer çalışmada ise öğrenciler ders çalışırken hafif müzik dinlediklerinde testlerden daha başarılı sonuçlar almışlardır. Hatta pozitif müzik dinleyen öğrenciler çalışma esnasında olumlu duygular hissederek daha kolay ezber yapabiliyor.
Bir diğer konu uyku. Vazgeçilmezimiz de diyebiliriz. Uyuduğumuz zamanı gözden geçirdiğimiz vakit yüzde kaçta kaç verimi bir uykuya sahibiz? Ortalama 8 saat uykudan bahsediliyor ama bu farklılık gösteren bir durum. Uykuya çalmakta zorlanma, az uyuma gibi durumlarla karşı karşıya iseniz müziğin dinlendirici kollarına kendinizi bırakmanızı tavsiye ederim.
Müziğin insan üzerindeki etkilerinin önemli noktalarına değindik. Yapılan araştırmalar, testler çokça ve halende sürüyor, sürmeye devam edecek. Tabi, bizim müzik dinleme isteğimiz tükenmediği sürece… Mutlu kalın, müzikle kalın.
Kaynakça:
Commenti