KONFORMİTE
Konformite, bir tür sosyal etkidir ve temelde diğer insanların dolaylı baskısının etkisiyle kişinin kendi görüşlerini değiştirmesi anlamına gelir. Bu, itaatle karşılaştırıldığında, konformite doğrudan olmayan bir baskıya ve kendisiyle eşit statüde olan kişilerden gelen bir baskıya dayanır. Örneğin, ebeveynlere itaat etmek zorunda kalabilirsiniz fakat arkadaş grubunda konformite olgusu ortaya çıkabilir. Bir diğer fark, konformitede etkileyenin kişinin isteği olmadığıdır, ancak itaatte istek ve doğrudan bir baskı vardır.
Konformite, genellikle yerleşik bir baskının sonucu olarak meydana gelir. Örneğin, okuldaki baskın bir çeteye katılmak gibi davranışlar bu etkiyi yaratabilir. Bu davranışları sergilerken kişi kendini bu gruba ait hissetmiş olabilir veya boyun eğme davranışı geliştirmiş olabilir. Grup halinde okulu asmak, çevrsinde baskın olan bir gruba veya çeteye katılmak gibi durumlar konformiteye örnek olarak gösterilebilir. Bir diğer tanımla konformite, bireyin gerçekliğe sırtını çevirdiği ve körü körüne gruba bağlandığı bir olgudur. Ayrıca konformite cesaretimizi etkiliyor yani bireyi grubun etkisiyle daha cesur davranmaya itiyor.
Konformite, davranışların veya tutumların diğer insanlarınkilerle aynı hizada olacak şekilde var olduğu zaman meydana gelir. Konformite, yaygın bir durumdur ve insanlar bunu yaptıklarının farkında olmadan bile uyum sağlayabilirler. Deutsch ve Gerard (1955) tarafından geliştirilen etkili bir modele göre, bu uyumun altında yatan iki mekanizma bulunmaktadır. İlk olarak, insanlar onay kazanmak, sosyal uyumu aramak veya onaylanmamak ve reddedilmekten kaçınmak için uyum sağlayabilirler. Ayrıca insanlar diğer insanların eylemlerini, duruma uygun olanın ne olduğu konusunda bilgi verici olarak gördükleri için otomatik olarak uyum sağlayabilirler. Başka bir deyişle insanlar, diğer insanlara bakarlar çünkü bu diğer insanların duruma uygun cevabı bildiğine inanırlar.
Bu nedenle, uyumun nedenlerini ve uyumu etkileyen faktörleri anlamak, sosyal etki araştırmalarının merkezindedir. Ana açıklamalardan biri, bilgilendirici toplumsal etkinin olduğudur. Bilgilendirici toplumsal etki, başkalarının etkisi nedeniyle uyum göstermemize yol açar çünkü onları davranışımızı yönlendirecek bilgi kaynağı olarak görürüz. Bu özellikle, diğerlerinin belirsiz bir durumu yorumlama şeklinin kendi yorumumuza göre daha doğru olduğuna inandığımızda ve uygun bir hareket tarzı seçmemize yardımcı olacağını düşündüğümüzde meydana gelir. Yani kişiler kendi fikirlerinden emin olduklarında diğer insanlara uyum göstermeyeceklerdir.
Kaynakça:
-Lu, Jiayu. “Conformity: Impact of Group Size and Strength of Importance on Conformity.” Rutgers, The State University of New Jersey , 2010.
-Tong, Eddie M. W., et al. “Conformity: Moods Matter.” European Journal of Social Psychology, vol. 38, no. 4, 2008, pp. 601–611, https://doi.org/10.1002/ejsp.485. Accessed 7 Sept. 2023.
-Täuber, Susanne, and Kai Sassenberg. “Newcomer Conformity How Self-Construal Affects the Alignment of Cognition and Behavior with Group Goals in Novel Groups.” Original Article S. Täuber & K. Sassenberg: Newcomer Conformity and Self-Construal Social Psychology, vol. 43, no. 3, 2012, pp. 138–147, https://doi.org/10.1027/1864-9335/a000092. Accessed 7 Sept. 2023.