top of page
Yazarın fotoğrafıRüveyda Serra Bek

GELİŞİM PSİKOLOJİSİNE DAİR 5 KİTAP ÖNERİSİ!

Yol Psikoloji ailesinden herkese merhabalar! Yeni kitap önerileri ile karşınızdayız. Bu yazıdaki konumuz Gelişim Psikolojisi! Gelişim psikolojisi, doğum öncesinden ölüme kadar devam eden süreçte, insan davranışlarındaki değişimleri tanımlayan, inceleyen ve ölçen ana bilim dalıdır. Doğum öncesi, bebeklik, çocukluk, gençlik, yetişkinlik ve yaşlılıkta ortaya çıkan fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişim aşamalarını inceler. Anaokulunda çocuklarla çalışan bir psikolog olarak öğrenci de olsanız farklı alanlarda çalışan psikolog da olsanız gelişim psikolojisine dair okuma yapmanın kıymetli olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple size gelişim psikolojisi alanında okuyabileceğiniz 5 kitap önereceğim. Hazırsanız hadi başlayalım!


  1. 1. YAŞAM BOYU GELİŞİM

Yaşam boyu gelişim kitabı, "bir bireyi yönlendiren nedir? Gelecek vaat eden özellikleri olması, şiddet içerikli hareketlerde bulunması ya da yoksunluk ya da travmayı zengin edebi bir ürüne dönüştürmesi mi?" gibi soruları cevaplayan oldukça kapsamlı bir kitap. Bu kitabı okuyarak bebek, çocuk, ergen veya bir genç erişkin olarak kendi geçmişiniz hakkında farkındalık kazanabilirsiniz. Yaşam boyu gelişim alanının ilginç olduğu ve kim olduğumuz, nasıl bu şekilde geliştiğimiz ve gelecekte nerede olacağımız hakkında bilgiler edinebilirsiniz.

Gelişim incelenirken yaşam boyu gelişim, döllenmeden başlayarak yaşamın sona erdiği (en azından bizim bildiğimiz hayatın) zamana kadar ele alınmaktadır.


2. Çocuk Gelişim Psikolojisi

Ruh sağlığı; tam bir fizik, zekâ ve sosyal iyilik halidir. Çocuk ruh sağlığı tanımı, yetişkin ruh sağlığı tanımı ile aynıdır. Tek fark, çocukların sürekli gelişen ve değişen bireyler olduğudur.

Çocukların büyüme aşamasında karşılaştıkları her olay, onların ruh sağlığını etkilemektedir. Çocukların içinde yaşadıkları toplumun örf, adet, gelenek ve görenekleri de birinci dereceden etkiye sahiptir. Çocuklardaki ciddi duygusal bozukluklar günlük yaşamlarında okulda, evde ya da dışarıda iletişimlerini ve işlevlerini direkt etkileyen - bozan rahatsızlıklardır. Çocukların yaşamlarını sekteye uğratan bu rahatsızlıkların nedenleri biyolojik – fizyolojik ya da çevresel faktörlerdir. Çocuğa, gelişimsel seviyesinin üstünde zorunluluklar yüklenirse; bireyde zihinsel ve fiziksel bozulmaların baş göstermesi kaçınılmazdır. Çocukların ruh sağlığının korunması onların ileride sağlıklı yetişkinler olabilmeleri için hayati önem taşır. Çocuğun ruh sağlığının korunmasında en önemli görev anne- baba ve aileye düşmektedir. Bu kitap çocuğunuzun ruh sağlığını nasıl koruyacağınızı hakkında önemli bilgiler içeriyor.


3. Çocuk Psikolojisi

İsviçreli psikolog Jean Piaget, psikoloji alanına derin katkılar yapmıştır. Bilişsel gelişim üzerine yürüttüğü araştırmaları ve ürettiği teorileri çocuk psikolojisini çok farklı yönlere taşımıştır. Çalışmaları diğer psikologlar için ilham kaynağı olmuş, düşünceleri üzerine birçok kitap ve makale yazılmıştır. Eserlerinin etkisi kültürün diğer alanlarını da sarmıştır. Piaget’nin yaklaşık 40 yılını verdiği gelişim psikolojisi araştırmaları bu kitapta kendisi ve sadık asistanı Bärbel Inhelder tarafından açık bir şekilde sunulur. Bu sentez çalışma, çocuğun bilişsel gelişiminin her evresine ışık tutar. Sizin için de eminim başucu kitabı olacaktır.


4. Duygusal Zekası Yüksek Çocuklar Yetiştirmek

Zekâ gelişimi çoğu ebeveyn ve eğitimci için birinci önceliktir. Ama çocuğun duyguları yönetmekte ustalaşması da en az zekâ kadar önemlidir. Duygusal Zekâsı Yüksek Çocuklar Yetiştirmek, çocukların duygular âlemini anlamasını ve duyguyu dengeleyip düzenlemesini sağlamaya yönelik bir rehberdir. Duygusal zekâsını geliştiren çocuk daha yüksek özgüvenle hareket etmekte, daha sağlıklı olmakta, okulda (sonrasında da iş dünyasında) daha yüksek performans göstermekte, daha derin ahlaki muhakemelerde bulunmakta ve daha sağlam sosyal ilişkiler kurmaktadır.

5. Sihirli Yıllar

Kitap, 1950’lerin sonunda okuyucu ile buluşmuş ve üzerinden 60 yıl geçmiş olmasına karşın çağını yakalıyor. Kitabın en büyük katkısı düşünme biçiminin şekillenmesinde dilin belirleyiciliği rolünü vurgulaması; kendi çağının ötesine geçip dil öncesi dönemin sır ve sınırlarının belirlenmesinin bir terapist için ne kadar kıymetli olduğuna işaret etmesidir. Kitap, olguların öğreticiliğini hikâyelerin gölgesinden çıkartması; alt metni okuyabilmenin kuramsal bakış açısına sahip olmak ve birkaç kuramı sentezlemek olduğunu vurgulaması açısından bir başyapıttır. Bu açıdan sadece ailelere değil, uzmanlara da farklı bir bakış açısı getirecektir.

Herkese İyi Okumalar Dilerim!

252 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page